maandag 8 augustus 2011

Labor

Daniel Chester French (1850-1931) Labor, 1904


Dit beeld van een lezende arbeider met de titel Labor (arbeid), ook wel bekend onder de naam blacksmith (smid), kent een rijke historie. Het is onderdeel van het Colonel James Anderson Monument in Pittsburgh.


Het gehele monument bestaat uit een flinke sokkel waarop een borstbeeld staat van Colonel James Anderson Whiteside (foto links). Anderson is zijn moeders naam en Whiteside heette zijn vader.
Anderson, geboren begin 19e eeuw, werd één van de grote spoorwegmagnaten van de Verenigde Staten. Hij vond dat zijn arbeiders zich ook moesten kunnen ontwikkelen en richtte de Allegheny Free Library op, de eerste bibliotheek die vrij toegankelijk was voor de ‘working boys’. Zaterdag konden zij een boek lenen dat zij de volgende zaterdag weer moesten inleveren. Op alle andere dagen moesten zij namelijk tot 's avonds laat werken.

Eén van die jongens die de bibliotheek bezocht was, de later schatrijke staalmagnaat, Andrew Carnegie (foto rechts). Hij is de schenker van dit monument uit 1904 om James Anderson te eren.


Enkele jaren later, in 1907, verschijnt er in de plaatselijke krant de Pittsburg Dispatch een advertentie waarin het betreffende beeld gebruikt is.Carnegie op zijn beurt vond dat zijn fortuin ook ten goede moest komen aan de samenleving. Hij bouwde over de gehele wereld 2500 bibliotheken, maar hij schonk bijv. ook $ 1.500.000,- voor de bouw van het Vredespaleis.
Het beeld, dat officieeel Labor heet wordt ook wel The reading blacksmith genoemd. Het werd geplaatst bij de Carnegie Library in Pittsburgh.

De oorspronkelijke plek van het monument: in de verte het kleine witte vierkantje op de hoek van de straat

In de jaren zestig is borstbeeld en beeld verhuist naar een nieuwe sokkel naast de Allegheny Free Library in Allegheny City.

De beeldhouwer van het monument is Daniel Chester French (foto links). Eén van zijn meer bekende werken is het Lincoln monument in Washington.

Toen ik meerdere foto’s van de lezende arbeider vond, ontdekte ik nog wat grappigs.
Op de eerste foto bovenaan zie je een recente foto van het beeld. Hieronder staat een veel oudere foto. Blijkbaar is de steel van de grote hamer een keer verdwenen.Ik vond ook nog een oude illustratie van een lezende smid bij zijn aambeeld én een grote hamer. Wie weet is Daniël Chester French wel geïnspireerd door een dergelijke afbeelding.


Wie meer wil lezen over bovenstaande geschiedenis kan op de volgende sites kijken:
Art Inventories

Geen opmerkingen:

Een reactie posten