dinsdag 11 oktober 2011

HummeltjesDe Hummel figuurtjes worden gemaakt sinds 1935 door de Porzellanfabrik W. Goebel in Duitsland.Zij zijn gebaseerd op tekeningen van zuster Maria Innocentia Hummel, een Franciscaner zuster in het klooster van Siessen. Berta Hummel zoals Maria Innocentia oorspronkelijk heette, groeide op in het dorpje Massing in Beieren. Als kind viel zij al op door haar tekentalent. Op 18-jarige leeftijd ging zij naar de Academie voor Toegepaste Kunsten in München. En hoewel zij na haar studie het aanbod kreeg om docent te worden aan de academie, wees zij dit aanbod af en trok het klooster in. Naast het gewone kloosterleven kreeg zij echter ook daar de ruimte om haar artistiek talent verder te ontplooien en gaf zij tekenlessen op een meisjesschool. De tekeningen en schilderijen van Berta werden afgebeeld in boeken en op kunstkaarten.
Toen Franz Goebel, eigenaar van een porseleinfabriek, deze kaarten onder ogen kreeg, heeft hij een contract met het klooster afgesloten om de tekeningen te vertalen naar porseleinen beeldjes.
Nadat door enkele ontwerpers een serie beeldjes ontworpen was, werd de productie in 1935 in gang gezet. Al snel werden de liefelijke kinderbeeldjes zeer populair in Duitsland en daarbuiten, met name in de Verenigde Staten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de productie op een laag pitje maar na 1945 steeg de omzet weer in binnen- en buitenland.
Van dat succes heeft zuster Maria Innocentia Hummel niet lang mogen genieten. Zij stierf op 6 november 1946 aan tuberculose, nog maar 37 jaar oud.2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. sorry, what is the boy, girl, dog hummel figurine called ?

    BeantwoordenVerwijderen